Bilprovningen

Grön flytt för Bilprovningens huvudkontor.

bilprovningen_vinsta

 

Bilprovningen hade huserat i samma lokaler i nästan 20 år, 5000 kvadratmeter i Vinsta skulle bytas mot 1000 kvadratmeter i Kista. Utifrån bolagets hållbarhetstänk var det viktigt hur flytten hanterades, och den nya hyresvärden Vasakronan tipsade om 4CYCLE. Efter att ha tittat på två andra anbud, föll valet på 4CYCLE som samarbetspartner i flyttprojektet.

- Eftersom vi hade så gott om plats hade ingen ordentlig rensning gjorts på många år, så när det var dags att flytta var ett av delprojekten att se till att en ordentlig genomgång och rensning utfördes. Det hade krävt väldigt mycket kraft internt, vilket gjorde 4CYCLE till en attraktiv samarbetspartner, säger Mia Söderström, vd-assistent.

Bilprovningen ägde själva huset där fem våningar samt källare skulle avvecklas. Förutom alla arbetsplatser fanns ett gammalt tryckeri och ett stort gym i byggnaden. Ursprungligen var det 200 arbetsplatser, men inför flytten nyttjades kontoret bara av 70 personer. Det nya kontoret är mer anpassat efter Bilprovningens behov, och ligger i Vasakronans fräscha lokaler i Kista Entré.
- Genom flytten så har vi kunnat skapa ett mer flexibelt kontor där vi kan arbeta i olika utrymmen beroende på vad vi har för behov. Förutom att vi ville anpassa ytan mer till våra behov genom smart resursutnyttjande, så var det också viktigt att flytten blev så grön som möjligt, säger Mia Söderström.

4CYCLE erbjuder alla Vasakronans hyresgäster gröna flyttar, och då sker alla transporter med gas- eller elfordon. Genom samarbetet med 4CYCLE har Bilprovningen kunnat skänka stora mängder inventarier och material till skolor och frivilligorganisationer. Bland annat Vaggan fick välbehövliga tillskott till sin barnhemsverksamhet och många glada dagisbarn fick ritpapper.
- Avvecklingen tog dryg två veckor och både vi och Bilprovningen var oerhört glada att så många organisationer kunde hjälpas genom flytten, berättar Minna Mustaniemi, projektledare på 4CYCLE.

 

- En av inventarierna som såldes var en stor balpress, och den tog det tre dagar för en extern transportör att lasta. Det var ett ganska underhållande exempel på logistisk problemlösning, avslutar Minna.

Projektfakta:
Avvecklade arbetsplatser: 200 (5000kvm)
Försäljning lösöre: 184 964 SEK
Återanvändning/återvinning: 96 %
25 160 kg Trä
15 580 kg Metall 
4 355 kg Elektronik och data
10 140 kg Brännbart 
4 620 kg Blandat avfall
Källsorteringen av skrot och metall motsvarar 1 265 nya cyklar.
Källsorteringen av brännbart material motsvarar uppvärmningen av 9,28 villor i ett år.

Vill du veta mer om projektet kontakta Minna Mustaniemi

010-209 06 09

minna.mustaniemi@4cycle.se