Beijer Electronics

Deras elektronik fick ny publik

Beijer Electronics är ett expansivt teknikföretag som levererar industriell automation och datakommunikation. Våren 2012 inleddes planeringen för att flytta huvudkontoret till helt nybyggda lokaler efter 22 år på samma adress. Flytten till Vasakronans fastighet i Västra Hamnen skedde i januari 2013. Beijer Electronics passade samtidigt på att bli mer yteffektiva, när de gick från 4 900 kvadratmeter till 3 300 i den nybyggda fastigheten Koggen 2 som utvecklats av NCC.


- Det var nästan chockerande att se hur mycket vi samlat på oss i under alla år. Prototyper, gammal elektronik. Den totala vikten på det var över fyra ton. Det berättar Tommy Nilsson som är fastighetsansvarig. Han var Beijer Electronics kontaktman och samordnare när 4CYCLE genomförde avveckling och flytt av kontoret.


- Mycket elektronik lämnades till återvinning, men vi skänkte också en hel del. Bland annat skrivare och datorskärmar, som gick till ett antal skolor här i Malmö.


Omkring 50 procent av de befintliga möblerna och inventarierna såldes eller skänktes. En del renoverades och designades om i 4CYCLE:s regi. Tommy nämner bland annat höj- och sänkbara skrivbord för 30 arbetsplatser och drygt 60 stolar till personalmatsalen. Gamla möbler som plötsligt kändes nya och fräscha.

 

BeijerMalmo


- Vi är mycket nöjda med 4CYCLE:s insats, berättar Tommy Nilsson. Det som utlovats har alltid levererats. Och all hantering har varit mycket smidig. Sedan är det bra att få ett konkret bevis på att det vi skänkt fått nytt liv någon annanstans.


Tommy Nilsson refererar till RTE-rapporten, den heltäckande dokumentation som 4CYCLE alltid erbjuder sina uppdragsgivare. Här redovisas projektet i sin helhet: ekonomi, volymer och återvinningsstatistik. Men också var någonstans Beijer Electronics tidigare soffor och gardiner numera skänker glädje.


Beijer Electronics ser ett mervärde i att kunna berätta om sina insatser.


- I pipen ligger att till en början kommunicera arbetet internt. Sedan har vi också planer på att skriva om det i vår kundtidning Beijer Experience som går ut till alla våra kunder i hela världen, säger Tommy Nilsson.

Projektfakta:

Avvecklad kontorsyta: ca 4 000 kvm plus lager och personalutrymmen.

Försäljning lösöre:66 970 SEk

Återanvändning/återvinning: 95 %

26 350 kg Trä

9 130 kg Metall

4 798 kg Elektronik och data

9 020 kg Brännbart avfall

9 900 kg Blandat avfall

Källsorteringen av skrot och metall motsvarar 726 nya cyklar.

Källsorteringen av brännbart material motsvarar uppvärmningen av 9,31 villor i ett år.